برخی از افراد با استفاده از تلفن همراه اقدام به ارسال پیامک توهين آمیز به دیگران میکنند که در قانون برای این رفتار جرم انگاری شده است و در زمره جرایم کیفری قرار میگیرد که مجازاتی هم برای مرتکب درنظر گرفته شده است. باتوجه به محتوای پیامهای ارسال شده، ممکن است فرد مزاحم دچار انواع مختلفی از جرم شده باشد که با توجه به آن، مجازات مزاحمت پیامکی تعیین می شود. شما میتوانید با استفاده از نمونه شکایت مزاحمت پیامکی که در پایان این مقاله آمده است، شکایت خود را به مراجع قانونی اعلام کنید.
در این مقاله میخوانید...
شروط لازم برای اثبات توهين از طريق ارسال پيامک
در صورتی شروط زیر وجود داشته باشد، اثبات جرم توهين از طريق ارسال پیامک تحقق پیدا میکند و شخص ارسال کننده شناسایی میشود:
- سيم كارتی كه متن پيامک توهين آمیز با آن به شاكی فرستاده شده تحت مالكيت متهم باشد
- دريافت كننده پیامک توهين آمیز مالک سیم کارت باشد و همان شخص شاکی در پرونده پیامک توهین آمیز باشد

مجازات مزاحمت پیامکی چیست؟
ارسال پیامک و ایجاد مزاحمت برای دیگران خود به خود مصداق جرم است بنابراین مطابق ماده ۶۴۱ قانون مجازات اسلامی مزاحمت پیامکی چه با فحاشی ناموسی و چه بدون آن خود یک جرم مستقل میباشد حال استفاده از عبارات توهینآمیز میتواند آن را سنگینتر و تبدیل به مجازات فحاشی نماید، بنابراین چنانچه ارتکاب آن با توهین نیز صورت گرفته باشد، شاكی میتواند تقاضای اعاده حیثیت را نیز مطرح کند.
مطابق ماده ۶۹۷ قانون مجازات اسلامی تاکید شده است که افترا به هر وسیلهای كه در جامعه منتشر شود جرم خواهد بود. بنابراین استفاده از ايميل يا پيامک هم میتواند راهی برای ارتکاب این جرم باشد
طبق ماده ۵۳ قانون جرايم رايانه ای و ماده ۶۰۸ قانون مجازات اسلامی مجازات مزاحمت پیامکی و توهين از طريق ارسال پيامک ۷۴ ضربه شلاق يا جزای نقدی و یک ماه تا یک سال حبس میباشد در صورتی که مطالب عنوان شده در پیامک جزء موارد مربوط به قذف تلقی گردد، مجازات فحاشی ناموسی از طریق پیامک در این شرایط شامل حد قذف خواهد بود برای چنین شرایطی قانون مجازات را۸۰ ضربه شلاق و حبس از شش ماه تا سه سال در نظر میگیرند.
قانون ۶۰۸ مجازات اسلامی چه گفته؟
با توجه به ماده ۶۰۸ قانون مجازات اسلامی و همچنین براساس رويه قضايي حاضر اين نوع توهيناز طریق شکایتدر دادسرا و دادگاه قابل پیگیری است البته محتوا و متن پیامک که ارسال کننده فرستاده است باید از طرف شاکی اثبات شود.

جرایم پیامکی نیز مانند جرایم دیگر باید دارای رکن روانی که شامل سوءنیت عام و خاص میشود باشد بنابراین زمانی سوءنیت عام در این جرم شکل میگیردکه فرد با استفاده و به کار گیری تلفن همراه اقدام به ارسال پیامک کند، اما در سوءنیت خاص شخص از روی عمد و قصد آزار و اذیت دیگری مطالب یا تصاویری را ارسال کند بنابراین موضوعی که حائز اهمیت است این است که سوءنیت خاص احراز شودو تا هنگامی که اثبات نشود که ارسال کننده پیامک سوءقصدی از ارسال پیامک نداشته است مسئولیت کیفری برای وی متصور نیست
ادله اثبات دعوی جرم توهین و مزاحمت از طریق پیامک
به موجب ماده ۱۲ قانون تجارت الكترونیکی؛ داده پیام يكي از ادله اثبات دعوای این جرم میباشد اسناد و ادله اثبات دعوا ممكن است به صورت داده پيام باشد و هيچ محکمه یا مرجع رسیدگی دیگری نمیتواند بر اساس قواعد ادله موجود، ارزش اثباتی داده پیام به دليل شکل قالب آن رد كند به طور کلی بر اساس ماده ۱۳ قانون تجارت الكترونيک ارزش اثباتی داده پیام ها با توجه به عوامل دیگری از جمله تناسب پیامک هایی که مبادله شده است مورد بررسی قرار میگیرد.
نظریه دادستان کل کشور
جرم مزاحمت تلفنی در صورتی محقق میشود که نتیجه آن که مقصود مزاحم است حاصل گردد، بنابراین در مواردی که محل شروع جرم و محل حدوث نتیجه در حوزههای قضایی مختلف باشد ـ محل حدوث نتیجه محل وقوع جرم است و دادگاهی که این محل در حوزه آن قرار دارد طبق ماده ۵۴ قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور کیفری صالح برای رسیدگی است.
پیگیری جرم توهین و مزاحمت از طریق پیامک به چه صورت انجام میگیرد؟

نوع مجازات این جرم نیز با توجه به شخصیت متهم، دفعات و نوع مزاحمت بستگی دارد. مزاحمت تلفنی موضوعی است که علاوه بر امکان پیگیری از سوی شرکت مخابرات، از طریق دادسرا و در قالب شکایت کیفری نیز قابل پیگیری است.
:توهین و افتراهای مندرج در پیامکها به چند طریق قابل پیگیری است
- قانون ،مزاحمت های تلفنی ساده را به مرکز مخابرات ارجاع داده و از کاربران میخواهد برای پیگیری چنین جرائمی که در آن توهین و افترا و فحاشی ناموسی وجود ندارد، از طریق مخابرات اقدام نمایند. مخابرات برای چنین افرادی در بار اول اخطار کتبی و در بار دوم قطع یک ماه سیم کارت را پیش بینی و در سایر موارد هم طبق مقررات با وی برخورد خواهد کرد
- راه دیگر پیگیری مجازات فحاشی ناموسی از طریق پیامک و کلمات توهینآمیزدر اشخاص اگر مایل به تعقیب جرم از جنبه کیفری باشند باید به دادسرای محلی که جرم در آن محل رخ داده است، مراجعه کنند، همچنین وکیل با تجربه در این زمینه میتواند راهنماییهای لازم برای حضور در دادگاه محلی و ارائه دادخواست را به کاربر رسانده و شاکی را از حقوق قانونی خود مطلع سازد
رأی وحدت رویه شماره ۷۲۱ ـ ۲۱/۰۴/۱۳۹۰ هیأت عمومی دیوان عالی کشور:
وقوع بزه مزاحمت برای اشخاص به وسیله تلفن یا دستگاههای مخابراتی دیگر ـ موضوع ماده ۶۴۱ قانون مجازات اسلامی ـ منوط به آن است که نتیجه آن که مقصود مرتکب است محقق گردد، بنابراین در مواردی که اجرای مزاحمت از یک حوزه قضایی شروع و نتیجه آن در حوزه قضایی دیگر حاصل شود، محل حدوث نتیجه مزبور، محل وقوع جرم محسوب و مناط صلاحیت دادگاه رسیدگیکننده نیز همین امر خواهد بود. بر این اساس رأی شماره 1045ـ20/7/1385 شعبه بیست و هفتم دیوان عالی کشور که با این نظر مطابقت دارد به اکثریت آراء صحیح و منطبق با موازین قانون تشخیص میگردد. این رأی طبق ماده ۲۷۰ قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور کیفری در موارد مشابه برای شعب دیوان عالی کشور و دادگاههای سراسر کشور لازمالاتباع است.
نمونه شکایت مزاحمت پیامکی
اگر قصد شکایت از فردی بابت جرم مزاحمت پیامکی دارید، نمونه شکایت مزاحمت پیامکی زیر میتواند برای شما کمک کننده باشد.
ریاست محترم دادسرای….
با سلام؛احتراماً به استحضار می رساند:
اینجانب مالک خط تلفن به شماره ……… می باشم که مشتکی عنه از طریق شماره های ……. از تاریخ …….. به مدت …….. با بنده تماس گرفته و با ارسال پیامک های توهین آمیز حاوی فحاشی و افترا ایجاد مزاحمت کرده است. اینجانب بارها از ایشان تقاضا کرده ام که دیگر مزاحم نشوند، اما ایشان همچنان به مزاحمت های خود ادامه می دهند و باز هم علاوه بر تماس های تلفنی، پیامک های غیراخلاقی نیز ارسال می نمایند که موجب سلب آسایش بنده شده اند. لذا با توجه به ادله اینجانب که شامل لیست تماس ها و پیامک ها و …. میباشد و با استناد به مواد ۶۴۱ و ۶۹۷ قانون مجازات اسلامی تعزیرات، تعقیب و مجازات ایشان را استدعا دارم.
نتیجه گیری
عده از افراد جهت سرگرمی اقدام به مزاحمت های تلفنی از طریق تماس و یا پیامک به دیگران میشوند بدون اینکه از مجازاتی که در پیش روی این عمل است خبر داشته باشند و عده هم با تهدید و توهین و افترا از طریق تماس و پیامک تلفنی رفته رفته اقدام به انجام جرایم دیگر میکنند که ممکن است به قتل افراد بیانجامد، بنابراین این عمل موجب سلب آسایش عمومی شده و موجب برهم خوردن نظم جامعه میگردد به همین جهت در قانون مجازات اسلامی برای آن جرم انگاری شده است، با انتشار این مقالات تلاش میشود تا با این چنین اعمالی کمتر مواجه شویم. در این حالت میتوانید با استفاده از نمونه شکایت مزاحمت پیامکی که در انتهای مقاله آمده است ، مراتب شکایت خود را به مراجع قانونی اعلام کنید.
درصورتیکه نیاز به مشاوره با وکیل حقوقی مجرب وبهترین وکیل تهران و وکیل کیفری دارید میتوانید بصور تلفنی مشاوره (رایگان) دریافت نمایید و یا با رزرو نوبت از وکیل موردنظر ، مورد حقوقی خود را حضورا مطرح نمایید