منظور از تمکین یعنی ، سکونت در منزلی که شوهر اختیار کرده و خوش برخورد بودن زن با همسر است .با مفهوم تمکین بصورت عرفی و قانونی و موانع مشروع آن در مقاله “مفهوم تمکین و موانع مشروع آن چیست؟” آشنا شدیم . در این مقاله قصد داریم در خصوص مواردی که منجر به عدم تمکین می شود و ناشزه بودن و نقش وکیل الزام به تمکین صحبت کنیم. پس تا پایان مقاله با ما همراه باشید.

حق سکونت زن
به گفته وکیل الزام به تمکین در صورتی که حق سکونت به زن داده شده باشد زن می تواند از حضور در منزل شوهر خودداری کند و شوهر را ملزم به حضور در خانه ای کند که او تعیین می نماید اگر مطابق ماده ۱۱۱۴ قانون مدنی حق تعیین منزل به زوجه داده شده باشد، شوهر باید در همان منزل با همسر خود زندگی کند و همچنین زوجه هم موظف به اطاعت از همسر خود و ادای سایر وظایف محوطه به واسطه ی رابطه ی زوجیت در همان منزل می باشد.
نداشتن منزل مستقل و مناسب
اگر در حالتی پیشامد زوج منزل مناسب با وضعیت و شرایط زن برای سکونت او پیدا نکرد ، در این صورت زن می تواند به خانه شوهرش نرود ، مانند اینکه شوهر زن خود را که شایسته داشتن خانه مستقلی هست به اتاقی که در کاروانسرا است یا اتاق کرایه نشینی ببرد یا منزل در ناحیه نامناسب با شئون زن انتخاب کند.
انجام تکالیف واجب
هر گاه زن برای انجام تکلیف مذهبی واجب ، اجازه بیرون رفتن از منزل ، از شوهر بخواهد و شوهر به هر دلیلی اجازه ندهد زن میتواند بدون اجازه ی وی خارج شود و این امر باعث نشوز زن نمی شود مثل آنکه زن مستطیع شود و بخواهد به حج برود و یا به حمام برای ادای نمازهای واجب برود.

خروج برای درمان زن
هرگاه پزشک خروج زن را از منزل برای مداوا لازم بداند و شوهر اجازه ندهد ، زن می تواند خارج گردد و این امر از موارد نشوز نمی باشد، مانند آنکه زن مبتلا به بیماری گردد که برای مداوا باید به بیمارستان یا خارج از کشور برود.
ناشزه کیست؟
اصطلاحی در فقه و حقوق اسلامی به معنای نافرمانی و عدم تمکین و عدم ایفاء وظایف زناشویی از سوی یکی از طرفین عقد نکاح زوج یا زوجه) است.
اگرچه اصولا نشوز تنها به نافرمانی زن از طریق عدم تمکین به شوهر اشاره دارد اما نافرمانی زوج هم در نوشتههای فقهی نشوز تلقی می گردد هرچند در رویه اصطلاح تمکین در مورد زوج به کار نمی رود. هنگامی هم که این وظیفه ناشناسی دوجانبه باشد یعنی هم از سوی زوج و هم از سوی زوجه به آن شقاق می گویند

موارد ناشزه بودن
تمکین به معنای اقامت در اقامتگاه زوج می باشد یعنی زن برای دریافت نفقه می بایست در خانه شوهر زندگی نماید و استثنائاتی در این زمینه وجود دارد و آن این است که در خود عقد ازدواج شرطی غیر از آن شده باشد که زن در منزل دیگری یا خانه دیگری زندگی کند یا در موارد دیگری که قانون معین می کند.
اگر زن بدون علت موجه و بدون رضایت شوهر خانه را ترک نماید و حتی در خانه پدر یا مادر خویش اقامت نماید زوج می تواند از پرداخت نفقه او امتناع نماید.
سوء رفتار زوجه یا انتخاب شغلی مغایر با شئون اخلاقی خانواده و وظایف زناشویی و داشتن معاشرت فاقد صلاحیت اخلاقی را مرد می تواند حتی از طریق قانونی منع نماید. البته تمکین به معنای تسلیم بی چون چرای زن در مقابل مرد و پاسخ دادن به خواسته های نامشروع او نمی باشد. چنانچه زن به علت عذر شرعی یا مسائل پزشکی قادر به ایفای وظایف قانونی و شرعی نباشد یا برای انجام واجب شرعیه ناچار باشد به مسافرت برود و از همسر خود اجازه نگیرد ناشزه تلقی نمی گردد و نفقه وی همچنان بر عهده شوهر می باشد
نحوه دریافت نفقه از شوهر
برای دریافت نفقه میتوان از ۲ طریق اقدام نمود که عبارتند از:
۱- دادخواست حقوقی
۲- شکایت کیفری
به گفته وکیل الزام به تمکین وقتی زن از شوهرش تمکین کند اما شوهر وی از دادن نفقه او خودداری ورزد زوجه می تواند با مراجعه به حسب مورد،دادگاه خانواده یا شورای حل اختلاف و طرح دعوی حقوقی برای دریافت نفقه و محکومیت زوج را به پرداخت نفقه از مرجع قضایی بخواهد. در این صورت محکمه قضایی پس از بررسی ادعای زن و کسب نظر کارشناس برای تعیین میزان نفقه حکم به پرداخت آن را صادر خواهد کرد. در این شرایط اگر مرد نفقه تعیین شده در حکم را پرداخت کرد قضیه ختم و آتش بس می شود. اما اگر محکوم به را پرداخت نکرد زن نیز میتواند تقاضای طلاق نماید و قاضی نیز در صورتی که مرد نفقه را پرداخت نکند نهایتا حکم طلاق را صادر می نماید.
علاوه بر روش حقوقی با توجه به این که قانون گذار عدم پرداخت نفقه را در قانون مجازات اسلامی کتاب تعزیرات پیش بینی نموده است صورتی که نفقه زن پرداخت نشود زوجه می تواند با مراجعه به دادسرا تعقیب جزایی زوج را از تقاضا نماید و در این صورت با اثبات عدم پرداخت نفقه مرد علاوه بر پرداخت نفقه به مجازات مقرر در قانون محکوم می گردد.
ماده ۶۴۲ قانون مجازات اسلامی کتاب تعزیرات اظهار داشته که: «هر کس با داشتن استطاعت مالی نفقه زن خود را در صورت تمکین ندهد یا از تادیه نفقه دیگر اشخاص واجب النفقه امتناع کند دادگاه او را از سه ماه و یک روز تا پنج ماه حبس محکوم خواهد نمود.»
وکیل الزام به تمکین
وکیل الزام به تمکین در درجه نخست یک وکیل متخصص خانواده است. در انتخاب وکیل الزام به تمکین توجه به تخصص و مهارت وکیل در دعاوی خانوادگی بسیار اهمیت دارد. وکیل متخصص خانواده با توجه به آگاهی با رویه دادگاه در دعوای الزامبه تمکین می تواند بهترین تصمیم را در جهت احقاق حقوق موکل خویش اتخاذ کند.
نتیجه گیری وکیل الزام به تمکین
بطور کلی ناشزه بودن به عدم تمکین و عدم ایفای نقش زناشویی در هر دو طرف تلقی می شود اگرچه که کلمه تمکین به اطاعت زن از همسرش برمیگردد اما مفهوم ناشزه در علوم فقهی برای هر دو طرف بیان شده است. در صورتیکه زن بدون اجازه همسر در خانه ی دیگری زندگی کند مرد می تواند از پرداخت نفقه سرباز زند ولی اگر به هر دلیل دیگری مرد نفقه ندهد زن می تواند با مراجعه به دادگاه خانواده یا شورای حل اختلاف نفقه خود را دریافت کند. برای آگاهی بیشتر از نحوه طرح دعوای الزام به تمکین می توانید با وکیل الزام به تمکین مشورت کنید.
سلام مقاله خیلی خوبی بود
سلام
سلامت باشید