یکی از نکات قابل توجه در بررسی توهین ، تفاوت این جرم با بزه افتراست. افترا بر اساس ماده ۶۹۷ بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی، عبارت استاز نسبت دادن جرمی به دیگری، بهگونهای که نسبتدهنده نتواند درستی استناد و ادعای خود را ثابت کند. مانند این که فردی در تارنمای خود ادعا کند که فلان شخص معروف، مرتکب جرم اختلاس شده است.
حال اگر نتواند اثبات کند که آن شخص اختلاس کرده، بهلحاظ وارد کردن تهمت ناروا به دیگران، بهعنوان مفتری (کسی که به دیگری تهمت زده است) قابل تعقیب خواهد بود. توهین تحت شرایطی در قوانین ایران جرم بوده و توهینکننده به مجازات محکوم خواهد شد. شخصیت و سمت توهینکننده در تحقق جرم توهین مهم نیست و هر شخصی در صورت انجام آن مجرم است. با توجه به اینکه یکی از انواع خشونت خانگی خشونت کلامی است، لذا توهین را میتوان نمونهای از خشونت غیرفیزیکی دانست که حقوق کیفری ایران برای آن مجازات تعیین کرده است. بنابراین چنانچه زن یا مردی از طرف همسر خود مورد توهین و فحاشی قرار گیرد، میتواند و حق خواهد داشت مجازات همسر توهینکننده را از دستگاه قضایی بخواهد.
جرم توهین و افترا چیست؟
ماده ۶۰۸ قانون مجازات اسلامی در بخش تعزیرات به این موضوع اختصاص داده شده است. بر اساس این ماده: «توهین به افراد از قبیل فحاشی واستعمال الفاظ رکیک چنانچه موجب حد قذف نباشد به مجازات شلاق تا (۷۴) ضربه و یا پنجاه هزار تا یک میلیون ریال جزای نقدی خواهد بود».

از این ماده میتوان نتیجه گرفت که هرگونه خشونت کلامی علیه عضو خانواده که مصداق توهین باشد جرم و قابل مجازات است. در اینکه به کار بردن چه کلمات و عباراتی مصداق توهین مجرمانه است، معیار روشنی وجود ندارد و تشخیص بر اساس عرف و شرایط طرفین انجام میشود.
قانون مطبوعات در این مورد بیان میدارد که: «از نظر مقررات کیفری اهانت و توهین و… عبارت است از بکار بردن الفاظی که صریح یا ظاهر باشد و یا ارتکاب اعمال و انجام حرکاتی که با لحاظ عرفیات جامعه و با در نظر گرفتن شرایط زمانی و مکانی و موقعیت اشخاص موجب تخفیف و تحقیر آنان شود و با عدم ظهور الفاظ توهین تلقی نمیگردد».
توهین به چه اعمالی مربوط می شود؟
دقت در ماده نشان میدهد که توهین صرفا محدود به الفاظ نیست و اعمال و حرکات تحقیر کننده نیز میتوانند توهین تلقی شوند. بنابراین بر اساس جرم توهین، چنانچه فردی از اعضای خانواده چه از طریق کلمات و چه از طرق دیگر مورد اهانت عضو دیگر خانواده قرار گیرد، حق خواهد داشت که علیه وی شکایت کند. گرچه دادگاههای ایران نزاع خانوادگی و توهین درون خانواده را به سختی مورد رسیدگی و صدور حکم قرار میدهند، اما به هرحال حق تعقیب کیفری برای قربانی وجود دارد.

افترا و تهمت در اصطلاح حقوقی
افترا و تهمت در اصطلاح حقوقی عبارت است از اینکه فردی جرمی را به دیگری نسبت دهد؛ بدون آن که قادر به اثبات آن باشد. افترا به دو نوع افترای قولی و افترای فعلی تقسیم میشود. افترای قولی، نسبت دادن جرمی به دیگران به صورت لفظی یا از طریق رسانهها یا اوراق چاپی یا نطق در مجامع است. افترای فعلی نیز وقتی صورت میگیرد که مفتری به قصد متهم کردن افراد، آلات و ادوات جرم را در منزل، جیب یا محل کار شخص قرار دهد؛ بهگونهای که وجود آن آلات و ادوات موجبات تعقیب جزایی فرد را فراهم کند.

قانون کیفری چه می گوید؟
در قانون کیفری برای مفتری و تهمت زننده قولی – به جز در موارد تهمتهای ناموسی که موجب حد است – حبس از یک ماه تا یک سال یا تا ۷۴ ضربه شلاق پیشبینی شده است. کیفر افترای فعلی نیز حبس از ۶ ماه تا ۳ سال یا تا ۷۴ ضربه شلاق است.
تحقق جرم افترا مستلزم این است که اولاً عملی که به شخص بزهدیده نسبت داده میشود، در زمان انتساب بهموجب قانون جرمانگاری شده باشد. ثانیاً نسبتدهنده، این کار را با آگاهی و اراده انجام دهد و به نادرستی انتساب خود علم داشته باشد.
لذا اگر اشخاص در مقام دادخواهی و طرح شکایت نزد مراجع رسمی مانند دادگستری، جرمی را به دیگری نسبت دهند و نتوانند ادعای خود را ثابت کنند، تنها درصورتی به اتهام افترا قابل تعقیب هستند که معلوم شود با علم به مجرم نبودن طرف شکایت و صرفاً بهقصد هتک آبروی او اقدام به طرح شکایت کردهاند.
جرایم توهین و افترا در فضای مجازی
جرایم توهین و افترا در فضای مجازی از لحاظ شکل قضایی و کیفری موضوع تفاوتی با انجام این جرم در فضای حقیقی ندارد و با مجرمان و مرتکبان این گونه جرائم در فضای مجازی همانند جرایم فضای واقعی برخورد خواهد شد.

باید توجه داشت که افترا باید در مورد جرایم صورت گیرد. بدین معنی که انتساب دروغین عملی که در قانون جرم است جرم محسوب میشود و انتساب اعمال غیر مجرمانه جرم نیست. بنابراین اگر شوهری همسر خود را به دروغ، متهم به داشتن روابط نامشروع با دیگری کند، با توجه به اینکه رابطه نامشروع جرم است میتوان گفت شوهر، مرتکب جرم افترا شده است و زن میتواند وی را تحت تعقیب قرار دهد. مساله دیگر اینکه عمل انتسابی باید کذب بوده و مرتکب نتواند صحت آن را اثبات کند. بنابراین اگر عمل انتسابی صحت داشته باشد، مفتری مجازات نخواهد شد.
همچنین لازم است افترا به نوعی منتشر شده و به اطلاع غیر شاکی رسیده باشد. این امر وقوع افترا در روابط خانوادگی را بسیار سخت میکند زیرا معمولا افترا بین مرتکب و قربانی صورت میپذیرد.
نتیجه گیری
بنابراین با توجه به اینکه افترا نیز همانند توهین از مصادیق خشونت کلامی است میتوان گفت قانونگذار این نوع از خشونت را منع و برای آن مجازات تعیین کرده است و برای قربانی حق تعقیب کیفری قائل شده است. هر چند که این ماده دارای ابهاماتی است و رویه قضایی در ایران معمولا افترا درون خانواده را شامل آن نمیداند.
درصورتیکه تمایل به مشاوره با وکیل حقوقی و وکیل کیفری و بهترین وکیل تهران دارید میتوانید بصورت آنلاین از وکیل مورد نظر نوبت گرفته و یا بصورت تلفنی مشاوره (رایگان ) دریافت نمایید.