نشر اکاذیب یکی از جرایم رایج محسوب می شود که به جهت آثار سوء آن در جامعه و متضرر شدن اشخاص مختلف از این جرم در قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲ دارای مجازات خاصی دانسته شده است. امروزه با گسترش استفاده از فضای مجازی و شبکه های اجتماعی جرم نشر اکاذیب نیز در چهره ای مدرن تر ظاهر شده است. جرم نشر اکاذیب از طریق فضای مجازی امروزه بسیار بیشتر از شکل سنتی نشر اکاذیب رواج پیدا کرده است و قانون گذار نیز در مقابل چنین عمل مجرمانه ای برخوردی قاطعانه داشته است. تفکیک مصادیق جرم نشر اکاذیب در فضای مجازی با سایر جرایم مشابه مانند توهین و افترا از اهمیت ویژه و به خصوصی برخوردار است لذا در این نوشتار قصد داریم تا شما را با شرایط و مجازات جرم نشر اکاذیب در فضای مجازی و نقش وکیل نشر اکاذیب در فضای مجازی بیشتر آشنا کنیم.
مشاهده کنید » وکیل تعزیرات
فهرست مطالب
نشر اکاذیب در قانون
نشر اکاذیب در لغت به معنای اشاعه و انتشار اخبار کذب و خلاف حقیقت است. برای شناخت جرم نشر اکاذیب مراجعه به قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲ بسیار راهگشا خواهد بود. در خصوص جرم نشر اکاذیب ماده ۶۹۸ قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات مقرر داشته است:
هر کس به قصد اضرار به غیر یا تشویش اذهان عمومی یا مقامات رسمی به وسیله نامه یا شکواییه یا مراسلات یا عرایض یا گزارش یا توزیع هر گونه اوراق چاپی یا خطی با امضاء یا بدون امضاء اکاذیبی را اظهار نماید یا با همان مقاصد اعمالی را برخلاف حقیقت رأساً یا به عنوان نقلقول به شخص حقیقی یا حقوقی یا مقامات رسمی تصریحاً یا تلویحاً نسبت دهد اعم از اینکه از طریق مزبور به نحوی از انحاء ضرر مادی یا معنوی به غیر وارد شود یا نه علاوه بر اعاده حیثیت در صورت امکان، باید به حبس از دو ماه تا دو سال و یا شلاق تا (۷۴) ضربه محکوم شود.
همان طور که در این ماده قانونی بیان شده است در جرم نشر اکاذیب وسیله ارتکاب جرم اهمیت خاص و ویژه ای دارد وسایل ذکر شده در این ماده شامل نامه، شکواییه، مراسلات، عرایض، گزارش، اوراق چاپی یا خطی می باشد بنابراین طبق عقیده حقوقدانان در جرم نشر اکاذیب با وسایل حصری گفته شده در ماده قانونی مواجه هستیم و خارج از آن را نمی توان مشمول جرم نشر اکاذیب دانست.
مرتکب در این جرم اظهار اکاذیب می نماید بنابراین اظهار واقعیت جرم نیست حتی اگر اذهان عمومی را مشوش نماید. با اصلاحات قانون در سال ۹۹ و با تصویب قانون کاهش مجازات حبس تعزیری جرم نشر اکاذیب نیز به لحاظ میزان مجازات دستخوش تغییر و تحول شده است.
طبق تبصره ماده 104 قانون مجازات اسلامی اصلاحی سال 1399، مجازات حبس ماده فوق به نصف تقلیل مییابد. در این خصوص مشورت با وکیل نشر اکاذیب در فضای مجازی راهگشا خواهد بود.
نشر اکاذیب در فضای مجازی
ایجاد و گسترش بستر استفاده از فضای مجازی و شبکه های اجتماعی اگر چه به لحاظ تسهیل روابط اجتماعی نقشی بسیار مورد توجه داشته است اما متاسفانه امکان سوء استفاده برخی از اشخاص را نیز فراهم کرده است. نشر اکاذیب در فضای مجازی امروزه به جرمی رایج تبدیل شده است و با توجه به آثار سوء آن قانون گذار نیز برخوردی قاطعانه با مرتکبین جرم نشر اکاذیب در فضای مجازی داشته است.
در این خصوص دقت نظر به ماده ۷۴۶ تعزیرات در بخش جرایم رایانه ای بسیار مفید فایده خواهد بود. مطابق با این ماده قانونی هر کس به قصد اضرار به غیر یا تشویش اذهان عمومی یا مقامات رسمی به وسیله سامانه رایانهای یا مخابراتی اکاذیبی را منتشر نماید یا در دسترس دیگران قرار دهد یا با همان مقاصد اعمالی را برخلاف حقیقت، راساً یا به عنوان نقل قول، به شخص حقیقی یا حقوقی به طور صریح یا تلویحی نسبت دهد، اعم از این که از طریق یاد شده به نحوی از انحاء ضرر مادی یا معنوی به دیگری وارد شود یا نشود، افزون بر اعاده حیثیت (درصورت امکان)، به حبس از نود و یک روز تا دو سال یا جزای نقدی از پنج میلیون (۵.۰۰۰.۰۰۰) ریال تا چهل میلیون (۴۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.
بر خلاف جرم نشر اکاذیب به شیوه ی سنتی، به نظر می رسد که جرم نشر اکاذیب در فضای مجازی جرمی غیر قابل گذشت محسوب می شود و همین امر سبب می شود تا روند رسیدگی به جرم نشر اکاذیب در فضای مجازی متفاوت از جرم نشر اکاذیب سنتی باشد. به همین خاطر نقش وکیل نشر اکاذیب در فضای مجازی نقشی پر رنگ و مورد توجه خواهد بود.
نحوه رسیدگی
رسیدگی به جرم نشر اکاذیب به خصوص در زمانی که بزه دیده و شخص متضرر از جرم قصد طرح شکایت از مرتکب جرم نشر اکاذیب در فضای مجازی را داشته باشد مستلزم طرح شکواییه کیفری است. توجه داشته باشید که تنظیم و تقدیم شکواییه کیفری به مرجع قضایی صالح امری کاملا تخصصی است و مستلزم مشورت با وکیل نشر اکاذیب در فضای مجازی است.
مشاهده کنید » وکیل اخذ تابعیت ایران
وکیل نشر اکاذیب در فضای مجازی با تکیه بر مهارت علمی و عملی خود به خوبی می داند که در چه زمانی از مستندات و ادله قانونی جهت احقاق حقوق از دست رفته ی موکل خویش بهره گیرد.
رسیدگی به جرم نشر اکاذیب علی الاصول در ابتدای امر در دادسرا و سپس در دادگاه کیفری دو مورد بررسی و صدور رای قرار می گیرد. طبیعتا تشریفات ناظر بر رسیدگی به جرم نشر اکاذیب تشریفاتی پیچیده و خاص خواهد بود و حضور وکیل نشر اکاذیب در فضای مجازی در این خصوص بسیار کارساز خواهد بود.
وکیل نشر اکاذیب در فضای مجازی
وکیل نشر اکاذیب در فضای مجازی در درجه ی نخست یک وکیل کیفری متخصص و مجرب است. وکیل نشر اکاذیب در فضای مجازی فعالیت حرفه ای خود را به صورت کاملا تخصصی در زمینه جرایم رایانه ای به خصوص جرم نشر اکاذیب در فضای مجازی دنبال و پیگیری می کند و طبیعتا با تکیه بر دانش و تجربه ی عملی خود بهترین راهکار را پیش روی موکل خویش قرار می دهد.
آگاهی از نحوه طرح شکواییه کیفری، به کار بستن ادله و مستندات قانونی لازم و استفاده از ظرفیت های قانونی مانند نهاد های ارفاقی و مخففه جرم همگی از جمله مسائلی هستند که وکیل نشر اکاذیب در فضای مجازی به احاطه و اشراف کامل نسبت به آن حقوق موکل خویش را تضمین می نماید.
نتیجه گیری
جرم نشر اکاذیب در فضای مجازی یک جرم نسبتا جدید و رایج است که قانون گذار به جهت مقابله با آثار سوء ناشی از آن در جامعه و تضمین حقوق بزه دیدگان با مرتکبین آن با جدیت خاصی برخورد کرده است. وکیل نشر اکاذیب در فضای مجازی یک وکیل متخصص کیفری است که می تواند با تکیه بر دانش و مهارت علمی و عملی خود بهترین راهکار را برای حفظ حقوق موکل خویش ارائه نماید. در این خصوص و برای آگاهی بیشتر از نحوه طرح شکواییه کیفری می توانید با وکلای متخصص موسسه حقوقی صدرا در تماس باشید.
بدون دیدگاه