احوال شخصیه از جمله حقوق غیر مالی اشخاص محسوب می شود که در قوانین و مقررات مختلف مورد حمایت قانون گذار قرار گرفته است. در این میان اسناد مربوط به احوال شخصیه مانند شناسنامه به عنوان اسناد ثبت احوال شناخته می شود. بسیار شایع و رایج است که اشخاص به جهتی حقی که بر نام خود دارند خواهان تغییر آن باشند البته از آن جا که نظم عمومی نیز بر روابط اشخاص در جامعه حاکم است بنابراین اشخاص نمی توانند به آسانی و بدون هیچ قاعده و ضوابطی خواهان تغییر نام یا نام خانوادگی خود شوند. دعاوی مربوط به اسناد ثبت احوال تنها به موارد تغییر نام و نام خانوادگی اشخاص خلاصه نمی شود. بلکه تغییر سن شناسنامه، حذف نام همسر پس از طلاق از شناسنامه و… از جمله دعاوی رایج در خصوص اسناد ثبت احوال می باشند. با توجه به رایج و شایع بودن این دسته از دعاوی و اهمیت مشورت با وکیل متخصص ثبت احوال در این نوشتار قصد داریم تا شما را با این دسته از دعاوی بیشتر آشنا کنیم.
تغییر نام و نام خانوادگی
مطابق با ماده ۲۰ قانون ثبت احوال انتخاب نام با اعلام کننده ولادت می باشد و تشخیص نام های ممنوع با شورای عالی ثبت احوال است که این شورا نمونه های آن را تعیین و به سازمان ثبت احوال اعلام می نماید. مطابق با دستورالعمل نام و دستورالعمل تغییر نام مصوب شورای عالی ثبت احوال باید توجه داشت که تغییر نام در صورت وجود شرایطی از جمله شرایط ذیل امکان پذیر می باشد:
- اگر نام از جمله نام های ممنوع مانند نام های در تعارض با ارزش و اعتقادات اسلامی باشد یا از جمله نام های مرکب نامناسب و مهجور یا نام مغایر با جنس و… باشد.
- هنگامی که شخصی با تایید مراجع صالح به دین مبین اسلام مشرف شود.
- هنگامی که شخصی تابعیت دولت جمهوری اسلامی ایران را کسب کند.
- تغییر نام هایی که رایج نیستند
- تغییر نام هایی که در هنگام نوشتن یا تلفظ دارای پیچیدگی باشند.
البته موارد تغییر نام مطابق با دستورالعمل مذکور تنها به موارد گفته شده ختم نمی شود و مراجعه به وکیل متخصص ثبت احوال و بررسی اوضاع و احوال ناظر بر هر پرونده در این خصوص می تواند بسیار راهگشا باشد.
در خصوص نام خانوادگی باید گفت که مطابق با قانون هر کس باید دارای نام خانوادگی باشد. مطابق با قانون نام خانوادگی پدر به طفل اختصاص می یابد و در این خصوص تفاوتی بین اطفال متولد از رابطه مشروع یا نامشروع نمی باشد.
همچنین بر اساس ماده ۴۲ قانون ثبت احوال استفاده از نام خانوادگی زوج برای زوجه در زمان زوجیت با ارائه ی اجازه نامه از زوج بلامانع است. در این خصوص شما می توانید با وکیل متخصص ثبت احوال مشورت نمایید.
در خصوص تغییر نام خانوادگی باید توجه داشت که مطابق با دستورالعمل اجرایی نام خانوادگی در مواردی از جمله موارد ذیل امکان تغییر نام خانوادگی وجود دارد:
- هنگامی که نام خانوادگی از جمله نام های خانوادگی ممنوع محسوب شود مانند نام خانوادگی ترکیب شده از واژه های خارجی، کلمات مذموم یا مغایر با ارزش های اسلامی، نام خانوادگی از واژه های نامناسب و… طبیعتا بررسی این دسته از موارد از طریق مشورت با وکیل متخصص ثبت احوال با توجه به آشنایی او به رویه مراجع قانونی بسیار کارساز خواهد بود.
- هنگامی که محکومیت جزایی موثر برای پدر، برادر، خواهر، عمو و… پیش آید و آن نام خانوادگی دیگر مناسب نباشد.
- تغییر نام خانوادگی به منظور وحدت با نام خانوادگی همسر مادر پس از فوت پدر طفل.
موارد تغییر نام خانوادگی منحصر به موارد ذکر شده در بالا نمی باشد و مشورت با وکیل متخصص ثبت احوال می تواند یاری رسان شما در این زمینه باشد.
تغییر سن
تغییر سن شناسنامه اعم از افزایش یا کاهش سن است. اگر اختلاف سن با سن مندرج در شناسنامه بیش از پنج سال باشد صاحب شناسنامه می تواند فقط برای یک بار سن خود را اصلاح نماید. تشخیص این امر بر عهده کمیسیون مستقر در اداره ثبت احوال می باشد که در این خصوص می توانید با وکیل متخصص ثبت احوال مشورت کنید. همچنین تغییر سن کم تر از پنج سال نیز تحت شرایط خاص قانونی امکان پذیر است.

حذف نام همسر از شناسنامه
اصولا پس از طلاق و جدایی زوجین اشخاص تمایلی به باقی ماندن نام همسر در شناسنامه خود ندارند. به این منظور و تحت شرایط خاصی امکان حذف نام همسر از شناسنامه وجود دارد که در این خصوص می توانید از وکیل متخصص ثبت احوال کمک بخواهید.
در این خصوص باید توجه داشت که اگر طلاق پیش از نزدیکی میان زن و شوهر باشد در این صورت زن یا مرد می توانند با حکم دادگاه مبنی بر طلاق به اداره ثبت احوال مراجعه کنند. در این حالت نام همسر از شناسنامه حذف خواهد شد و شناسنامه المثنی صادر می شود.
در غیر این صورت برای حذف نام همسر پس از طلاق لازم است همسر جدید از ازدواج قبلی شخص مطلع بوده باشد و آخرین نکاح و طلاق شخص در شناسنامه قید می شود.
مرجع صالح به رسیدگی
مرجع صالح به رسیدگی به دعاوی مربوط به ثبت احوال از آن جا این دسته از امور علی الاصول دعوا محسوب نمی شوند و در زمره ی امور حسبی قرار دارند در صلاحیت اداره ثبت احوال می باشد. اما تحت شرایط خاصی ممکن است این دسته از امور در دادگاه مطرح شوند برای مثال جهت تغییر سن کم تر از پنج سال مطابق با قوانین و مقررات مربوطه دادگاه عمومی صالح است.
وکیل متخصص ثبت احوال
وکیل متخصص ثبت احوال یک وکیل مجرب و متخصص است که فعالیت حرفه ای خود را در زمینه امور حسبی و احوال شخصیه مانند امور ثبت احوال و اسناد ثبت احوال پیگیری می کند. طبیعتا این تخصص گرایی و تجربه طولانی وکیل ثبت احوال در هدایت پرونده های ثبت احوال می تواند در احقاق حقوق موکل نقش موثری داشته باشد. متاسفانه در غالب موارد دیده می شود که اشخاص به جهت عدم آگاهی از تشریفات خاص قانونی ناظر بر امور ثبت احوال با تضییع حقوق خود مواجه می شوند در حالی که حضور وکیل متخصص ثبت احوال می تواند در تسریع فرایند دادرسی نقش موثری ایفا کند.
نتیجه گیری وکیل متخصص ثبت احوال
امور ثبت احوال از جمله امور حسبی مرتبط با احوال شخصیه اشخاص محسوب می شوند که از رایج ترین پرونده های مطرح در خصوص آن می توان به تغییر سن، تغییر نام یا نام خانوادگی، حذف نام همسر از شناسنامه و… اشاره کرد. برای آگاهی بیشتر از روند قانونی پرونده های ثبت احوال می توانید با وکیل ثبت احوال موسسه حقوقی صدرا در تماس باشید.