وکالت دادن به چه معناست؟
معني لغوی وكالت ، تفويض و واگذار نمودن است. در اصطلاح حقوقي مطابق قانون مدنیوكالت نوعی عقد است كه در زمره قرارداد های معین به شمار میرود و به موجب آن يكي از طرفين عقد به طرف ديگر برای انجام امری نیابت میدهد، بنابراین شخصی که به عنوان وکیل امور حقوقی و امور مورد توافق طرفین مشخص شده در امور محوله در وکالت نامه را برای موکل خود انجام میدهد. در این حالت فردی که انجام کارها به وی محول میگردد، وکیل و طرف دیگر، موکل نام دارد.
منظور از وکالت فروش چیست؟
از جمله مواردی است که در دنیای امروز رایج است و با وجود وقت گیر بودن بعضی معاملات همچون خرید و فروش ملک و یا خودرو افراد به شخصی و یا اینکه به طرف معامله وکالت جهت انجام امور مربوط به خرید و یا فروش مورد معامله را انجام میدهد. البته اگر دقت کافی در تنظیم و یا استفاده از آن نشود همین وکالت پیامد و عواقب خطرناکی میتواند داشته باشد و موجب بروز مشکلات حقوقی پیچیده در آینده شود این نیابت و نمایندگی در قالب سندی تحت عنوان وکالتنامه در دفاتر اسناد رسمی تنظیم میشود.

به طور کل معامله وکالتی به معاملهای گفته میشود که فروشنده هنگام فروش سند را به نام خریدار نمیزند و خریدار هیچگونه مالکیتی نسبت به ملک ندارد اما به خریدار وکالت میدهد که خودش کارهای مربوط به انتقال سند را انجام دهد این نوع معامله در هر موردی که انجام انتقال سند لازم باشد ، مانند خرید و فروش خودرو و ملک نیز انجام میشود.
توجه داشته باشد که یکی از ویژگی های سند وکالتی این است که قیمت ملک های دارای سند وکالتی کمتر از ملک های دارای سند قطعی است، اما خطرات بیشتری را به همراه دارد.
چه زمانهایی نیاز است برای فروش به کسی وکالت بدهیم؟
- گاهی پیش میآید فروشنده احتیاج به فروش فوری مورد معامله دارد و زمانی برای انجام تشریفات فرایند انتقال سند ندارد، اما به علت طولانی بودن فرآیند انتقال سند به معامله وکالتی روی میآورد
- گاهی سند ممکن است در رهن بانک باشد و برای مدتی امکان آزادسازی و انتقال سند وجود نداشته باشد.
- همچنین گاهی ممکن است ملکی سند رسمی نداشته باشد یا سندش به خاطر نداشتن پایان کار یا جریمههای شهرداری آماده نباشد.
- گاهی ممکن است فروشنده با این عمل از پرداخت مالیات فرار کند.
مشکلات ناشی از وکالت فروش
- همانطور که میدانید با تنظیم وکالت نامه وکیل مخیر است موضوع وکالت را به هر شخصی انتقال دهد بنابراین در مواردی مشکلاتی پیش میآید بنابراین مطابق قانون مدنی موکل که برای مثال ممکن است فروشنده باشد؛ می تواند وکیل دیگری اختیار کند به عبارتی می تواند همان ملک یا موضوع مورد معامله را که ابتدا به خریدار اول وکالت در فروش داده مجددا به شخص دیگری وکالت در فروش دهد یا اینکه خود شخص فروشنده به هر نحو اقدام به فروش قطعی و تنظیم سند رسمی به شخص دیگری غیر از خریدار اول نماید.
- برای جلوگیری از چنین اتفاقی بهتر است قبل از انجام وکالت و اقدام جهت سند قطعی مبایعهنامه ای در یکی از دفاتر اسناد رسمی بین طرفین تنظیم شود، زیرا مبایعه نامه همچون عقد وکالت با فوت و جنون و زوال عقل هریک از طرفین بهم نمیخورد و در صورت بروز همچنین اتفاقی برای فروشنده، خریدار میتواند موضوع معامله را از قیم و یا وراث وی دریافت کند و یا اینکه خریدار میتواند با مراجعه به دادگاه محل وقوع ملک یا هر یک از دفاتر خدمات قضایی و پرداخت هزینه دادرسی دادخواستی با عنوان الزام به تنظیم سند رسمی علیه فروشنده یا در صورت فوت وی علیه همه ی وراث وی ثبت نماید و گواهی انحصار وراثت را از دادگاه محل وقوع ملک درخواست کند.
شرایط باطل شدن وکالت فروش
- به عنایت به بند اول همانطور که گفته شد در صورتی که موکل که در اینجا منظور فروشنده میباشد دچار جنون یا زوال عقل شود و یا فوت کند، وکالت نامه اعطا شده به وکیل که در این جا منظور خریدار میباشد باطل خواهد شد و یا در مواردی پیش میآید که در برخی از معاملات با سند وکالتی پس از انجام تشریفات و برطرف نمودن موانع برای انتقال، فروشنده به مبلغی که با خریدار در ابتدا موافقت نمودن پایبند نبوده و خواستار انعقاد معامله میباشد که در این صورت با توجه به عدم ثبات بازار و اقتصاد میبایست مبلغ قابل توجهی را علاوه بر مبلغی که هنگام انجام معامله براساس توافق سابق صورت گرفته نیز به نرخ روز باید پرداخت کند
- همانطور که در بخش قبل اشاره کردیم؛ مرگ، جنون و یا زوال عقل موکل (که در اینجا همان فروشنده می باشد) باعث باطل شدن وکالت فروش می شود. همچنین در مواردی امکان دارد که در هنگام معامله با سند وکالتی، پس از انجام تشریفات و برطرف نمودن موانع برای انتقال، فروشنده به مبلغی که با خریدار در ابتدا موافقت نمودن پایبند نبوده ولی خواستار انعقاد معامله باشد. در این حالت، با توجه به عدم ثبات بازار و اقتصاد میبایست مبلغ قابل توجهی را علاوه بر مبلغی که هنگام انجام معامله براساس توافق سابق صورت گرفته نیز به نرخ روز باید پرداخت کند

مدارک لازم
اگر قصد دارید برای فروش بخشی از امولتان به فرد دیگری وکالت دهید، نیاز است مدارک شخصی خود و چیزی که قصد فروش آن را دارید به همراه داشته باشید. در این بخش به بررسی مدارک لازم برای وکالت فروش می پردازیم:
- شناسنامه و کارت ملی
- سند مالکیت ملک
- استعلام از ثبت
- مدارکی که نشانگر این باشد که فروشنده مالک آن ملک شده است مانند بنچاق یا مبایعه نامه مبنی بر انتقال سند توسط مالک قبلی
- پایان کار ساختمان دریافتی از شهرداری (نکته قابل توجه در این مورد این است که برای ساختمانهایی که قبل از سال ۱۳۴۹ احداث شدهاند نیاز نیست)
- مفاصا حساب دارایی
- مفاصا حساب شهرداری که شامل عوارض نوسازی و پسماند میباشد
- اخذ اعتبار وکالتنامه از دفترخانه تنظیمکننده وکالتنامه

نتیجهگیری:
از آنجایی که اقدامات موجب تسهیل در روند نقل و انتقالات مورد معامله میشود خطراتی را به همراه دارد که طرفین معامله را ممکن است درگیر کند بنابراین جهت جلوگیری از ضرر و زیان احتمالی بهتر است قبل از انجام معامله وکالتی احتیاط لازم را در نظر بگیرید.
درصورتیکه تمایل به مشاوره با وکیل حقوقی و بهترین وکیل تهران دارید میتوانید بصورت آنلاین از وکیل مورد نظر نوبت گرفته و یا بصورت تلفنی مشاوره (رایگان ) دریافت نمایید.
بدون دیدگاه