به تازگی شاهد آن هستیم که بسیاری از افراد برای انجام معاملات ضروری و غیر ضروری خود ، اقدام به معاملاتی به صورت وکالت بلاعزل می کنند ؛ بدون آنکه از پیامد های مخرب ناشی از آن باخبر باشند. در این مقاله وکیل حقوقی موسسه حقوقی صدرا به شما با زبان ساده وکالت بلاعزل و سوالاتی که در این راستا پیش می آید را توضیح میدهد.
فهرست مطالب
عقد یک وکالت
با توجه به قانون مدنی جمهوری اسلامی ایران ، ماده های 656 تا 683 به بیان احکام و ویژگی های عقد وکالت به عنوان یکی از عقود معینه اختصاص یافته است .
حال سوال پیش می آید که عقد وکالت چیست ؟
وکیل حقوقی : با توجه به ماده 256 (م.د ) عقد وکالت عقدی است که یکی از طرفین ، طرف دیگر را برای انجام امری نایب خود می کند ؛ که طرفین آن موکل اجازه دهند و آن کسی که اجازه دارد وکیل می باشد .
در عقود و قرارداد ها ، عقد وکالت جزء عقودی می باشد که طرفین می توانند هر زمان که در نظر دارند قرارداد را فسخ کنند که به این گونه عقود ، عقد جایز می گویند .
طبق گفته وکیل حقوقی ؛در مقابل عقد جایز ، عقد لازم می باشد
عقد لازم چیست ؟
وکیل حقوقی : عقد لازم با توجه به ماده 185 (ق م ) عقدی است که هیچ یک از طرفین حق فسخ قرارداد را ندارند . بجز دربعضی مواقع با شرایطی خاص
در عقد وکالت نیز دو نوع وکالت وجود دارد
1) وکالت ساده 2 ) وکالت بلاعزل
در این مقاله بدنبال توضیح وکالت بلاعزل در امور مربوط به وکیل حقوقی می باشیم :
تعریف وکالت بلاعزل اززبان وکیل حقوقی موسسه :
به طور کلی وکالت بلاعزل وکالتی می باشد که موکل دیگر حق عزل وکیل و فسخ وکالت را ندارد . به تعبیر ساده تر وکالت بلاعزل در دسته ی عقد وکالت لازم قرار میگیرد . و طرفین پس از عقد قرارداد نمی توانند آن را به هم بزنند و یا آن را فسخ کنند .
مثال وکیل حقوقی درباره وکالت بلاعزل
مثلا شخصی از کسی یک واحد آپارتمان خریداری می کند ، اما زمانی که نمی تواند آن را بصورت رسمی انتقال دهد ؛ ناگزیر در اینجا خریدار که نقش وکیل را دارد از فروشنده که موکل می باشد . در دفتر اسناد رسمی وکالت بلاعزل فروش می گیرد ؛ تا بتواند پس از برطرف کردن مشکلات و مانع های ایجاد شده در زمانی مناسب بدون نیاز به حضور موکل نسبت به انتقال رسمی ان اقدام نماید و پس از اخذ این وکالت ، موکل دیگر نمی تواند عقد وکالت را فسخ یا وکیل را عزل نماید .
نقش یک وکیل خانواده در وکالت بلاعزل
وکالت بلاعزل تنها در وکالت حقوقی کاربرد ندارد بلکه وکالت بلاعزل در امور خانواده تاثیر بسزایی دارد .
مثال وکیل خانواده موسسه حقوقی صدرا درباره وکالت بلاعزل :
مثلا به موجب مفاد ماده 1133 ق.م حق طلاق با آقایان می باشد ؛ اما خانم ها می توانند با گرفتن وکالت طلاق از سمت همسر خود در ضمن عقد نکاح ، حق طلاق را داشته باشد و زوج که نقش موکل را دارد نمیتواند دیگر زوجه که نقش وکیل را دارد عزل و یا عقد وکالت را فسخ نماید .
وکالت نامه های بلاعزل
وکالت نامه های بلاعزل که توسط دفاتر اسناد رسمی تنظیم و به رشته تحریر در می آید با متن و نوشته های مختلفی در ضمن وکالت قابل شناخت است ؛ که برای آگاهی شما عزیزان به آن اشاره می کینم :
1.حسب الاظهار موکل ضمن عقد خارج و لازم که بین موکلین و وکلا منعقد می گردد . موکل ها حق عزل وکلا را به مدت حدودی 60 سال از خود سلب و ساقط می نمایند
2. موکل ضمن عقد خارج لازم حق عزل وکیل را به مدت حدودا 50 سال از خود سلب و ساقط می نماید .
3. موکل ضمن عقد خارج لازم حق عزل وکیل را به طور کامل از خود سلب و ساقط نموده
اگر این عبارات در قرارداد شما توسط وکیل خانواده یا وکیل حقوقی و یا خودتان آمده باشد ؛ به معنای وکالت بلاعزل می باشد .
مواردی که در وکالتنامه بلاعزل باید رعایت کنید :
1.وکالتنامه را با دقت بخوانید ، تمام مواردی که می خواهید عنوان کنید را با جزئیات بنویسید .
2.در معاملات کلان از طریق وکالت نامه ، حتما قبل از انجام معامله اعتبار وکالت نامه از دفترخانه تنظیم کننده سند ، کتبا استعلام شود .
3. بهتر است فقط برای امور اداری از وکالت بلاعزل استفاده کنید و اگر ملکی را خریداری کردید هر چه سریع تر به سند قطعی تبدیل کنید .
4.برای تنظیم وکالت نامه ، حتما به دفاتر اسناد رسمی مراجعه کنید . وکالت نامه شما باید به صورت کتبی نوشته شود و در دفترخانه های رسمی به ثبت برسد در غیر این صورت وکالت شما فسخ شده و قانونی نیست
5.از وکالت نامه دونسخه برای طرفین تهیه کنید .
6. با افرادی که نمی شناسید به هیچ عنوان معاملات وکالتی انجام ندهید .
چه مدارکی برای تنظیم وکالتنامه لازم است ؟
اگر شما به یک وکیل حقوقی و یا وکیل خانواده مراجعه کرده باشید آنها به شما در این موضوع کمک می کنند .
حال اگر شما میخواهید وکالتنامه ای را تنظیم کنید باید مدارکی را به همراه داشته باشید
مدارکی اعم از :
1.کارت ملی و شناسنامه وکیل و موکل و کپی آنها ضروری است
2.اگر قرار است برای خرید و فروش خودرو یا ملکی وکالت داده شود ، باید سند و مدرکی که نشان دهنده مالکیت حقوقی موکل است ، به دفترخانه ارائه کنید . یعنی هر حقی که قرار است از سوی موکل به وکیلی داده شود ، باید مدارکی مبنی بر داشتن آن حق توسط موکل ارائه شود
3. حضور خود شخص وکیل و موکل الزامی است
نتیجه گیری
بطور کلی وکالت بلاعزل وکالتی می باشد که موکل دیگر حق عزل وکیل و فسخ وکالت را ندارد ؛ وکالت نامه های بلاعزل توسط دفاتر اسناد رسمی تنظیم شده که متن و نوشته های مختلفی در ضمن وکالت نوشته می شود که قابل شناخت است. نکته مهمی که در عقد وکالت همواره باید در نظر داشته باشید آنست که متن وکالتنامه را پیش از عقد بخوانید و تمامی مواردی که میخواهید عنوان کنید را با جزئیات بیان کنید.
بخاطر داشته باشید که عقد وکالت را با افرادی انجام دهید که به آنها اعتماد کامل دارید و از عقد وکالت با افرادی که نمی شناسید جدا بپرهیزید.
درصورتیکه در زمینه دعاوی خانوادگی ، حقوقی ، کیفری و ملکی نیاز به مشاوره دارید ، میتوانید بصورت (رایگان) با همکاران ما از طریق تماس تلفنی در ارتباط بوده و یا با رزرو نوبت از وکیل خانواده و وکیل حقوقی مورد نظر در صفحه نوبت گیری سایت بصورت حضوری مورد حقوقی خود را مطرح نمایید. وکلای ما ضمن نشان دادن بهترین راه به شما درصورت نیاز پرونده شما را بررسی و با هزینه ای مناسب در دستور کار قرار میدهند
بدون دیدگاه