شاید شما نیز در خصوص ممنوع الخروج کردن زوجه توسط شوهر مطالبی شنیده باشید. در حقیقت بحث ممنوع الخروجی زوجه توسط شوهر از جمله بحث های چالش برانگیز می باشد که هر از گاهی در میان خبر های مختلف مانند ممنوعیت ممنوع الخروجی زنان ورزشکار و مواردی از این قبیل دیده و شنیده می شود و صرف نظر از درستی یا نادرستی چنین امری، ممکن است برای شما سوال شده باشد که زوج چگونه می تواند همسر خود را مطابق قانون ممنوع الخروج کند؟ و در مقابل زوجه در این خصوص چه اقداماتی می تواند انجام دهد؟ برای پاسخ به این سوال و بررسی مواد قانونی مرتبط لازم است تا ابتدا با مفهوم ممنوع الخروجی آشنا شویم و سپس به بررسی مقررات قانونی در خصوص لزوم رضایت شوهر برای اعطای گذرنامه به زنان شوهردار و تقاضای ممنوع الخروجی همسرشان و نقش وکیل ممنوع الخروجی زوجه بپردازیم.
ممنوع الخروج کیست؟
هنگامی که شخصی به دلایل قانونی قادر نباشد از کشور خود به کشور دیگر سفر کند اصطلاحا به آن شخص ممنوع الخروج گفته می شود. بنابراین اغلب اوقات شرایطی پیش می آید که شخص تمام برنامه ریزی لازم برای سفر خود را به انجام رسانده باشد و سپس با ممنوع الخروجی خود مواجه شود. و در حقیقت از آن جا که ممنوع الخروجی شخص به او اعلام نمی شود ممکن است خسارات مالی به اشخاص وارد شود. البته امروزه با پیشرفت خدمات الکترونیک شرایطی فراهم شده است که اشخاص با مراجعه به سامانه استعلام ممنوع الخروجی به نشانی exitban.ssaa.ir از وضعیت اجازه ی خروج خود از کشور آگاهی یابند.در این خصوص مشورت با وکیل ممنوع الخروجی زوجه بسیار موثر است.

اشخاص ممنوع الخروج
بر اساس قانون اشخاص زیر ممکن است اجازه ی خروج از کشور را نداشته باشند و به عبارتی ممنوع الخروج باشند:
● کسانی که به موجب اعلام کتبی مقامات قضایی حق خروج از کشور را ندارند.
● کسانی که در خارج از ایران به سبب تکدی و یا ولگردی و یا ارتکاب سرقت و کلاهبرداری و یا به عنوان دیگر دارای سوء شهرت باشند.
● کسانی که مسافرت آنها به خارج کشور به تشخیص مقامات قضایی مخالف مصالح جمهوری اسلامی ایران باشد.
● بدهکاران قطعی مالیاتی و بدهکارانی که به موجب صدور حکم قطعی دادگاه یا صدور اجرائیه در اجرای ثبت سازمان ثبت اسناد و املاک، بدهی آنها ثابت شده است.
● افرادی که برای خروج از کشور و دریافت گذرنامه نیاز به اجازه ی فرد دیگری دارند. مانند اشخاص کمتر از ١٨سال یا زن شوهردار که خروج از کشور و دریافت گذرنامه ی آنان منوط به رضایت پدر و شوهر آنان می باشد.
ممنوع الخروجی زوجه
مطابق با بند ٣ماده ی ١٨قانون گذرنامه اجازه ی صدور گذرنامه ی زنان شوهر دار با همسر آنان است طبق این بند از ماده، صدور گذرنامه زنان شوهردار ولو کمتر از ١٨سال تمام با موافقت کتبی شوهر و در موارد اضطراری اجازه دادستان شهرستان محل درخواست گذرنامه می باشد که در حالت دوم دادستان شهرستان محل درخواست گذرنامه مکلف است نظر خود را اعم از قبول درخواست یا رد آن حداکثر ظرف سه روز اعلام دارد. بنابراین مطابق با قانون هم صدور گذرنامه برای زنان شوهردار منوط به رضایت شوهر است و هم مطابق با ماده ی ١٩قانون گذرنامه چنانچه شوهر از اجازه ی صدور گذرنامه برای همسر خود عدول کند از خروج زوجه جلوگیری می شود و گذرنامه او تا رفع مانع ضبط خواهد شد.وکیل ممنوع الخروجی زوجه می تواند در این خصوص موکل خویش را یاری نماید.
ممنوع الخروج کردن شوهر
سوال آن است که آیا زوجه نیز می تواند زوج را ممنوع الخروج کند؟ در این خصوص پاسخ منفی است مطابق با قانون گذرنامه چنین امکانی وجود ندارد و زوجه تنها در حالتی می تواند همسر خود را ممنوع الخروج کند که شوهر از پرداخت مهریه زن امتناع کند در این حالت زوجه می تواند درخواست ممنوع الخروج کردن شوهر از اجرای ثبت بخواهد.در این خصوص می توانید با وکیل ممنوع الخروجی زوجه مشورت کنید.
ممنوع الخروج کردن زوجه
همانگونه که گفته شد زن شوهردار برای اخذ پاسپورت یا گذرنامه و همچنین خروج از کشور نیاز به اذن زوج دارد بنابراین زوج در هر حال و مطابق با قانون می تواند از خروج او از کشور ممانعت به عمل آورد در این خصوص، زوج لازم است با در دست داشتن سند ازدواج یا رونوشت آن همراه با اصل شناسنامه و کارت ملی به اداره ی کل گذرنامه مراجعه نماید و از اداره ی گذرنامه ممنوع الخروجی همسر خود را درخواست نماید.

عدم امکان ممنوع الخروجی زوجه
با تحقق هر یک از شرایط زیر زوج نمی تواند همسر خود را ممنوع الخروج کند:
● در صورتی که زوج ضمن وکالت نامه ای اجازه ی خروج از کشور را به همسر خود بدهد.
● در صورتی که زوجه رضایت محضری همسر خود را مبنی بر خروج از کشور داشته باشد.
● زنانی که با شوهر خود مقیم خارج هستند.
● زنانی که شوهر خارجی اختیار کرده و به تابعیت ایرانی باقی مانده اند.
● در صورتی که در شروط ضمن عقد نکاح به زوجه اختیار خروج از کشور اعطا شده باشد و گذر نامه را اخذ نموده باشد.
وکیل ممنوع الخروجی زوجه
وکیل ممنوع الخروجی زوجه در درجه نخست یک وکیل حقوقی است. متاسفانه با توجه به محدودیت های قانونی خاص ناظر بر قواعد ممنوع الخروجی زوجه، وکیل ممنوع الخروجی زوجه می تواند با اتخاذ یک تصمیم صحیح و قانونی در احقاق حقوق موکل خویش نقش موثری داشته باشد. در انتخاب وکیل ممنوع الخروجی زوجه توجه به تخصص و مهارت وکیل ممنوع الخروجی زوجه اهمیت خاصی دارد.
تحت شرایطی قانون گذار این امکان را برای زوجه در نظر گرفته است که با مراجعه به دادگاه و طرح دعوا علیه شوهر اجازه ی خروج از کشور را اخذ نماید البته این امکان در حالتی است که زوجه بتواند اثبات کند که خروج او از کشور بنا به اضطرار لازم است در این حالت با کسب اجازه ی قضایی از دادستان زوجه می تواند بدون مانع از کشور خارج شود.
نتیجه گیری وکیل ممنوع الخروجی زوجه
اجازه ی خروج از کشور یکی از حقوق اساسی هر فردی به حساب می آید اما گاهی به جهت جلوگیری از خروج بدهکاران مالی یا متهمان که ممکن است امکان دسترسی به آنان با خروج از کشور از بین برود قانون گذار با ممنوع الخروج کردن آنان مانع از لطمه و ورود خسارت به طلبکاران و از بین رفتن نظم عمومی جامعه می شود. یکی از موارد دیگر ممنوع الخروجی که در قانون گذرنامه پیش بینی شده است بحث ممنوع الخروج کردن یا به عبارت صحیح تر عدول از اجازه ی خروج از کشور زوجه توسط شوهر می باشد که مطابق با قانون زوج هر زمان که بخواهد می تواند مانع از آن شود که همسرش از کشور خارج شود البته اگر زوج با تنظیم وکالت نامه ی بلاعزل در دفاتر اسناد رسمی اجازه ی خروج از کشور به همسر خود را داده باشد زوجه امکان خروج از کشور را خواهد داشت.