قرارداد فرانشیز یا اعطای امتیاز و قواعد ناظر بر آن

قرارداد فرانشیز

افزایش سرمایه به همراه حفظ ارزش برند تجاری و حمایت از آن موضوع مهمی است که عموما در قالب قرارداد های دیگر شناخته شده جایگاهی ندارد اما با توجه به اهمیت آن قالبی به نام قرارداد فرانشیز به این امر اختصاص یافته است. این قرارداد از جمله قرارداد های جدیدی است که عموما در گسترش تجارت های بین المللی نقشی اساسی بازی می کند. قرارداد فرانشیز به عنوان یکی از قرارداد های اعطای امتیاز شناخته می شود که به موجب آن امتیاز و امکان بهره برداری و عرضه ی علامت تجاری، محصول و شیوه ی تجارت از سوی دارنده ی اصلی یا امتیاز دهنده در مقابل مال یا نسبتی سود به طرف دیگر یعنی امتیاز گیرنده برای مدت زمانی مشخص واگذار می شود. ممکن است شما نیز درباره ی اعطای امتیاز فست فود مک دونالد و موارد مشابه آن مطالبی شنیده باشید. اعطای امتیاز های این چنینی در حقیقت یکی از مصادیق همان قرارداد فرانشیز اصطلاحی است. اگر شما نیز به دنبال اطلاعات بیشتری در خصوص قرارداد های فرانشیز یا اعطای امتیاز هستید می توانید این نوشتار را تا انتها دنبال نمایید.

مطالعه کنید >>> وکیل حقوقی

قرارداد فرانشیز یا اعطای امتیاز چیست؟

این قرارداد یا اعطای امتیاز در حقیقت قراردادی است میان مالک برند یا علامت تجاری به عنوان شخص امتیاز دهنده با شخص دیگری اعم از فرد یا شرکتی که می خواهد از آن علامت تجاری بهره بگیرد. برای مثال به موجب این قرارداد یک شرکت به شرکتی دیگر این مجوز را می دهد که تولیدات و محصولات آن شرکت را در مکان های مختلف به عرضه و فروش برساند.

انواع قرارداد فرانشیز

به لحاظ ماهیت این قرارداد به سه دسته ی فرانشیز توزیعی، فرانشیز ساخت و تولیدی یا صنعتی و فرانشیز خدماتی تقسیم می شود.

  • فرانشیز توزیعی: در این نوع فرانشیز امتیاز گیرنده یا فرانشیز گیرنده صرفا محصول خاص شخص امتیاز دهنده را با علامت تجاری مخصوص آن به فروش می رساند.
  • فرانشیز تولیدی یا صنعتی: در این نوع قرارداد فرانشیز امتیاز گیرنده یا فرانشیز گیرنده محصول خاصی را مطابق با دستور العمل های امتیاز دهنده تولید می کند و به فروش می رساند.
  • فرانشیز خدماتی: در این نوع قرارداد فرانشیز امتیاز گیرنده تحت نام تجاری امتیاز دهنده به ارائه ی خدمات می پردازد.

قرارداد فرانشیز چه مزایایی دارد؟

به طور کلی می توان مزایای زیر را برای استفاده و بهره گیری از این قرارداد بر شمرد:

  • کاهش ریسک سرمایه گذاری: از آن جا که به کار گیری سرمایه در بازار همیشه این خطر را به دنبال دارد که سرمایه ی شما به هدر رود و دیگر باز نگردد انتخاب یک برند تجاری شناخته شده و انعقاد قرارداد فرانشیز می تواند ریسک سرمایه گذاری را کاهش دهد و شما در سود آوری مطمئن سازد.
  • عدم نیاز به صرف هزینه های زیاد: اگر شما از ابتدای کار بخواهید از ابتدا یک برند بسازید لازم است هزینه ی بسیاری صرف نمایید و در آخر نیز اطمینان کامل از سود آوری نداشته باشید در حالی که با کسب مجوز امتیاز از جانب امتیاز دهنده دیگر به صرف هزینه های زیاد برای تبلیغات و به اصطلاح جا افتادن در بازار ندارید. از منظر شخص امتیاز دهنده نیز با انعقاد قرارداد فرانشیز دیگر نیازی به صرف هزینه های بسیار برای توسعه ی شعب نمی باشد.
  • برخورداری از پشتیبانی و حمایت امتیاز دهنده: شخص فرانشیز گیرنده می تواند از پشتیبانی های مختلف آموزشی و مالی مانند اخذ وام و … از جانب شخص امتیاز دهنده برخوردار شود.

مطالعه کنید >>> وکیل ملکی

تفاوت فرانشیز با لیسانس تجاری

قرارداد لیسانس تجاری نیز یکی از قرارداد های اعطای امتیاز محسوب می شود اما با این قرارداد تفاوت هایی دارد یکی از مهم ترین تفاوت های لیسانس تجاری و فرانشیز نقش نظارتی آن است در فرانشیز نظارت امتیاز دهنده بر امتیاز گیرنده یک نظارت فعال است به گونه ای که بر تمام اعمال و شیوه های اجرایی نظارت دارد اما در لیسانس تنها بر عمل و محصول نهایی نظارت دارد.

چند نکته ی مهم در تنظیم این قرارداد

توجه به نکات زیر در انعقاد قرارداد فرانشیز ضروری به نظر می رسد:

  • در تنظیم قرارداد فرانشیز طرفین قرارداد (امتیاز گیرنده/ امتیاز دهنده) با مشخصات کامل بایستی در قرارداد ذکر شود.
  • موضوع قرارداد به این معنا که موضوع اعطای امتیاز چه می باشد بایستی در قرارداد مشخص شود.
  • مدت قرارداد فرانشیز بایستی در قرارداد معلوم باشد معمولا قرارداد های فرانشیز بین ۵ تا ۲۰ سال است.
  •  تعیین میزان حق الامتیاز و نحوه ی پرداخت آن
  • تعیین نحوه و شرایط  کنترل رعایت استاندارد ها و دستور العمل های امتیاز دهنده و نحوه ی بازرسی های دوره ای
  • تهیه ی مکان متناسب با استاندارد های مورد تایید امتیازدهنده توسط امتیاز گیرنده
  • پرسنل و افراد واجد شرایط استخدام مطابق با دستور العمل های امتیاز دهنده
  • تعیین ضمانت حسن اجرای قرارداد، قید انحصار، شرط عدم رقابت، محرمانه بودن اطلاعات، رعایت حقوق مالکیت فکری و…
  • تعیین شیوه ی حل و فصل اختلافات قراردادی

نتیجه گیری

یکی از قرارداد های نسبتا جدید در حوزه ی گسترش تجارت های بین المللی و حقوق علائم تجاری قرارداد فرانشیز یا اعطای امتیاز است که به موجب آن اعطای امتیاز از جانب امتیاز دهنده به امتیاز گیرنده صورت می گیرد تا در برابر عوض مالی مستقیم یا غیر مستقیم ، فرانشیز گیرنده به عرضه ی کالا و ارائه ی خدمات مطابق با دستورالعمل های امتیاز دهنده بپردازد. از آن جا که این قرارداد در حقوق ایران قراردادی نسبتا جدید به حساب می آید و دارای پیچیدگی های خاص خود می باشد مشورت با یک وکیل یا مشاور حقوقی حوزه ی انعقاد قراردادها امری ضروری به نظر می رسد.

شما می توانید برای آشنایی بیشتر با وکلای مرکز به مشاوره حقوقی رایگان و رزرو نوبت مراجعه نمایید .

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *