اگرچه اکثرا طرح دعوا را با تقدیم دادخواست در دعاوی مختلف حقوقی می شناسیم اما دادخواست تنها ابزار برای پیگیری و احقاق حقوق از دست رفته مان نیست. بلکه در قانون ابزار دیگری به نام اظهارنامه به رسمیت شناخته شده است. اگرچه اصولا با دادخواست طرح یک دعوای حقوقی را آغاز می کنیم اما گاهی استفاده از اظهارنامه نیز می تواند موثر و کلیدی باشد. با توجه به شایع بودن بهره گیری از اظهارنامه در پیگیری دعاوی حقوقی در این نوشتار قصد داریم شما را با اظهارنامه، کاربرد آن و مزایای تنظیم اظهارنامه توسط وکیل مجرب آشنا کنیم.
اظهارنامه در قانون
همانطور که دادخواست فرم مخصوص برای طرح دعوا در دادگاه و مراجع قضایی است، اظهارنامه نیز یک فرم مخصوص برای مطالبه ی حق و گاهی ملزم کردن طرف مقابل به انجام یک تکلیف قانونی است. در این راستا ماده ۱۵۶ قانون آیین دادرسی مدنی در خصوص اظهارنامه مقرر داشته است که؛ هرکس می تواند قبل از تقدیم دادخواست، حق خود را به وسیله اظهارنامه از دیگری مطالبه نماید، مشروط بر اینکه موعد مطالبه رسیده باشد. به طور کلی هر کس حق دارد اظهاراتی را که راجع به معاملات و تعهدات خود با دیگری است و بخواهد به طور رسمی به وی برساند ضمن اظهارنامه به طرف ابلاغ نماید. بنابراین از طریق اظهارنامه به طور رسمی به مطالبه ی حق خود می پردازیم.

بخش های مختلف اظهارنامه
در فرم مخصوص اظهارنامه شاهد بخش های مختلفی همانند دادخواست حقوقی هستیم. به طور کلی در یک اظهارنامه لازم است مشخصات و اقامتگاه اظهارکننده، موضوع اظهارنامه و خلاصه ی اظهارات، مشخصات و اقامتگاه مخاطب و… قید شود. از آن جا که تنظیم و ارسال اظهارنامه دارای تشریفات خاص قانونی است لذا توصیه می شود در این خصوص با یک وکیل مجرب مشورت کنید. طبیعتا تنظیم اظهارنامه توسط وکیل و پیگیری مراحل بعدی آن فرآیند مطالبه ی حق را تسریع می کند.
شرط لازم و ضروری برای ارسال اظهارنامه آن است که موعد مطالبه حق رسیده باشد.اظهارنامه به وسیله دفتر دادگاه یا اداره ثبت اسناد و املاک کشور برای مخاطب ارسال می شود و با طی مهلت ۱۰ روز الی یک ماه پیامکی مبنی بر دریافت اظهارنامه توسط مخاطب برای شما ارسال می شود و شما می توانید رسید ابلاغ نامه ی خود را از دفاتر خدمات قضایی دریافت کنید.
مطالعه کنید » وکیل کیفری شمال تهران
کاربرد اظهارنامه
موارد کاربرد اظهارنامه در قانون بسیار متعدد است و در مواردی حتی ضروری دانسته شده است. از موارد ارسال اظهارنامه ضروری و اجباری در قانون می توان به دعوای رفع تصرف عدوانی اشاره کرد. مطابق با ماده ۱۷۱ قانون آیین دادرسی مدنی؛ سرایدار، خادم، کارگر و به طور کلی هر امین دیگری، چنانچه پس از ده روز از تاریخ ابلاغ اظهارنامه مالک یا مأذون از طرف مالک یا کسی که حق مطالبه دارد مبنی بر مطالبه مال امانی، از آن رفع تصرف ننماید، متصرف عدوانی محسوب می شود.
یکی دیگر از کاربرد های اظهارنامه در شرایطی است که موجر از تسلیم مال مورد اجاره امتناع می کند در این حالت مستاجر می تواند با ارسال اظهارنامه تحویل مورد اجاره را از مالک مطالبه کند. همچنین در مقابل موجر برای اقامه دعوای تخلیه باید از طریق ارسال اظهارنامه تاخیر در پرداخت اجاره بها را اثبات کند.
مطابق با تبصره ۲ ماده ۱۰ مکرر قانون تملک آپارتمان ها، مطالبه ی بدهی بدهی مالکان آپارتمان ها از طریق اظهارنامه به عمل می آید.
بنابراین همان طور که ملاحظه می شود موارد کاربرد اظهارنامه در قانون بسیار متعدد است و به این چند مورد خلاصه نمی شود و اصولا تنظیم اظهارنامه توسط وکیل با توجه به احاطه و اشراف کامل او به مقررات مربوطه و کاربردهای اظهارنامه می تواند بسیار مفید واقع شود.
نمونه اظهارنامه مطالبه طلب
در ذیل نمونه اظهارنامه مطالبه طلب ذکر شده است البته لازم است توجه داشته باشید که با توجه به اوضاع و احوال هر پرونده ارسال اظهارنامه می تواند شرایط متفاوتی داشته باشد لذا از صحت اظهارنامه تنظیمی خود با تنظیم اظهارنامه توسط وکیل مجرب اطمینان حاصل کنید.
با سلام
احتراما
مطابق با ماده ۱۵۶ قانون آیین دادرسی مدنی؛ نوشتار ذیل به صورت رسمی و قانونی برای شما ارسال می گردد:
اینجانب بر اساس اعتمادی که به شما داشتم مبلغ…..ریال را در تاریخ….به شما جهت پرداخت بدهی تان پرداخت نمودم. علی رغم مراجعات مکرر برای وصول طلبم نزد شما نتیجه ای نگرفتم و شما همچنان از پرداخت دین امتناع می کنید. لذا از طریق ارسال این اظهارنامه به شما ابلاغ می شود که ظرف …. روز از مشاهده این اظهارنامه نسبت به پرداخت بدهی خود اقدام نمایید. در صورت امتناع شما از پرداخت بدهی مقرر، اینجانب نسبت به مطالبه کل مبلغ بدهی، خسارات و هزینه های دادرسی اقدام خواهم کرد.
تنظیم اظهارنامه توسط وکیل
با توجه به موارد کاربرد متعدد اظهارنامه در دعاوی حقوقی توصیه می شود به تنظیم اظهارنامه توسط وکیل مجرب اقدام کنید. در حقیقت پیچیدگی و تشریفات خاص ارسال اظهارنامه لزوم بهره گیری از مشاوره حقوقی در زمینه ی تنظیم و ارسال اظهارنامه را مشخص می کند. امروزه با توجه به گسترش خدمات الکترونیک و به منظور تسهیل دسترسی عموم افراد جامعه به خدمات مشاوره حقوقی امکان تنظیم اظهارنامه توسط وکیل به صورت آنلاین و اینترنتی نیز فراهم آمده است. طبیعتا بهره گیری از این روش در صرفه جویی در زمان و هزینه می تواند بسیار موثر باشد.

نتیجه گیری تنظیم اظهارنامه توسط وکیل
اظهارنامه همانند دادخواست یکی از ابزار های مطالبه ی حق به صورت رسمی و قانونی محسوب می شود که کاربرد های گسترده در قوانین و مقررات مربوطه دارد و در مواردی مانند دعوای رفع تصرف عدوانی، مطالبه عین مورد اجاره در صورت امتناع موجر و… به کارگیری اظهارنامه در جهت پیگیری دعوای حقوقی ضروری دانسته شده است.
از آن جا که تنظیم و ارسال اظهارنامه تشریفات خاص خود را دارا است لذا توصیه می شود با تنظیم اظهارنامه توسط وکیل مجرب از صحت اظهارنامه تنظیمی خود مطمئن شوید. موسسه حقوقی صدرا با برخورداری از کادر مجرب وکلای حقوقی و مشاورین حقوقی متخصص می تواند در جهت تنظیم و ارسال اظهارنامه و پیگیری انواع دعاوی حقوقی، یاری رسان شما باشد.
مطالعه کنید » وکیل کیفری