انحصار وراثت به تقسیم ارث و میراث باقی مانده از فرد متوفی برای وراث گفته می شود. ممکن است هنگام تقسیم اموال متوفی، تعدادی از وراث خارج از کشور اقامت داشته و توان حضور در ایران را نداشته باشند. در این موارد لازم است وراث نسبت به دریافت گواهی انحصار وراثت اقدامات قانونی را انجام دهند. مراحل انحصار وراثت افراد خارج از کشور به دلیل عدم دسترسی به عده ای از وراث، مسئله ای پیچیده و زمان بر است. از این رو افراد سعی می کنند حل چنین پرونده هایی را به وکیل انحصار وراثت یا همان وکیل ارث و میراث بسپارند.
این کار باعث می شود تا تمام مراحل قانونی به صورت دقیق طی شده و در هیچ موردی کوتاهی و اهمال وجود نداشته باشد. روند رسیدگی به پرونده با وجود وکیل، با سرعت بیشتری پیگیری خواهد شد. البته به شرطی که پرونده انحصار وراثت به موسسه حقوقی و وکلای معتبر سپرده شود.

نقش وکیل در انحصار وراثت افراد خارج از کشور
بهره مندی از وکیل ارث و میراث متخصص می تواند تأثیر زیادی در تسریع رسیدگی به پرونده انحصار وراثت داشته باشد. علاوه بر آن، نقش مطلوبی در دستیابی به نتایج مثبت در پرونده ایفا نماید. وکیل دادگستری مجرب، با استفاده از مهارت و توانمندی های خود می کوشد تا پرونده انحصار وراثت را مطابق با قوانین و مقررات کشور پیش برد. همچنین مسائل موجود در انحصار وراثت افراد خارج از کشور را در اسرع وقت حل نماید.
ممکن است تعدادی از وراث به دلیل سکونت در خارج از کشور قادر به شرکت در جلسات انحصار وراثت نباشند. در این صورت می توانند با کمک گرفتن از وکیل متخصص و دادن وکالت به او، در جریان تمام مراحل دادرسی و رسیدگی به پرونده قرار بگیرند. در این صورت دیگر نیازی به حضور فرد در مراحل قضایی و اداری وجود ندارد. تمام این موارد توسط وکیل وارث به خوبی رسیدگی و حل می شوند.
مراحل انحصار وراثت افراد خارج از کشور
افرادی که خارج از کشور زندگی می کنند می توانند با کمک گرفتن از وکیل و طی مراحل و اقدامات زیر گواهی حصر وراثت دریافت نمایند:
ثبت فوت افراد خارج از کشور
در صورتی که فرد متوفی خارج از ایران زندگی می کند لازم است وراث به کنسولگری ایران در کشوری که فرد متوفی اقامت دارد مراجعه نمایند. پس از آن، مدارک مورد نیاز برای صدور گواهی فوت را در اختیار کنسولگری قرار دهند. پس از تائید مدارک توسط سفارت ایران در کشور محل اقامت متوفی، فوت شخص در سیستم ثبت احوال ایران نیز ثبت می شود. به این ترتیب می توان گواهی فوت را دریافت کرده و نسبت به سایر مراحل انحصار وراثت افراد خارج از کشور اقدام نمود.
ارسال مدارک به وکیل برای ارائه به شورای حل اختلاف
پس از دریافت گواهی فوت لازم است این گواهی و لیست دقیق افرادی که از متوفی ارث می ببرند برای وکیل ارسال گردد. وکیل همراه آنها و سایر مدارک مورد نیاز به شورای حل اختلاف آخرین منطقه سکونت متوفی در کشور مراجعه می کند. نکته مورد توجه در ارائه مدارک به شورای حل اختلاف، ذکر نام و نسبت دقیق وراث با فرد متوفی می باشد.
دریافت استشهاد محضری
دریافت استشهاد به صورت محضری، مرحله سوم انحصار وراثت افراد مقیم خارج از کشور است. در این مرحله، سه نفر از افرادی که آشنایی کامل با متوفی دارند به دفتر اسناد رسمی مراجعه کرده و گواهی می کنند که چه کسانی وراث فرد فوت شده هستند. امضا و اثر انگشت این افراد توسط دفتر اسناد رسمی تصدیق می شود. لازم به ذکر است این سه نفر نباید هیچ گونه نسبتی با فرد متوفی داشته باشند.
پرداخت مالیات بر ارث
در این مرحله، وکیل انحصار وراثت افراد خارج از کشور لیست کاملی از اموال و دارائی متوفی را در اختیار سازمان امور مالیاتی کشور قرار می دهد. اداره مالیات بر اساس مدارک موجود، مبلغی به عنوان مالیات بر ارث تعیین می کند. در صورتی که این مبلغ پرداخت نشود انتقال اموال متوفی به وراث به هیچ وجه امکان پذیر نیست.

مالیات بر ارث تنها شامل برخی از اموال متوفی می شود. بسیاری از اموال مانند حقوق بازنشستگی که توسط تأمین اجتماعی پرداخت می شود مشمول پرداخت مالیات نیست. میزان مالیات بر ارث بر اساس معیارهایی مانند طبقه وراث و نوع و میزان دارایی فرد متوفی تعیین می شود.
مراجعه به شورای حل اختلاف
در این مرحله، وکیل تمام مدارک مورد نیاز برای تنظیم دادخواست را در اختیار شورای حل اختلاف قرار می دهد. این مدارک عبارت اند از:
- گواهی فوت
- شناسنامه و کارت ملی متوفی
- شناسنامه و کارت ملی تمامی وراث
- ارائه عقدنامه در صورت متأهل بودن متوفی
- وصیت نامه متوفی
- ارائه استشهادیه حصر وراثت
نکته: در صورت عدم وجود کارت ملی و شناسنامه وراث می توان این مدارک را از اداره ثبت احوال کشور استعلام نمود.
چاپ آگهی در روزنامه
در این مرحله از انحصار وراثت افراد خارج از کشور، یک آگهی در روزنامه های کثیرالانتشار چاپ می شود. چاپ آگهی برای آن است که وراث احتمالی از دادخواست انحصار وراثت آگاه شوند. لازم به ذکر است هزینه چاپ در روزنامه بر عهده وراث می باشد.
صدور گواهی انحصار وراثت
پس از طی مراحل فوق با حضور وکیل مجرب، قاضی گواهی انحصار وراثت را صادر می کند. این گواهی تنها به منظور شناسایی تعداد وراث است. در این گواهی، لیست وراث و میزان سهمی که هر یک از فرد متوفی به ارث می برند مشخص می شود.
جمع بندی
داشتن وکیل متخصص در زمینه انحصار وراثت می تواند تأثیر بسزایی در تسریع رسیدگی به این پرونده داشته باشد. علاوه بر آن از صرف هزینه های مازاد برای حل پرونده انحصار وراثت جلوگیری خواهد نمود. این امر در صورتی امکان پذیر است که پرونده انحصار وراثت خود را به موسسه حقوقی با کادر مجرب بسپارید.
موسسه حقوقی صدرا یکی از مراکز معتبر برای حل مسائل حقوقی مانند انحصار وراثت افراد خارج از کشور است. این مرکز با بهره گیری از وکلای مجرب و متخصص، می کوشد تا پرونده های محوله را به بهترین شکل ممکن به سرانجام برساند. با سپردن پرونده خود به موسسه حقوقی صدرا، شاهد به ثمر رسیدن پرونده و دریافت گواهی انحصار وراثت در کوتاه ترین زمان و بدون صرف هزینه های اضافی خواهید بود.